Kick-off Building with Nature project is gegeven
Go back

Kick-off Building with Nature project is gegeven

Op 17 mei werden ceremonieel de eerste zes walabapalen in de grond geslagen door de projectdonoren.

Op 17 mei 2016 zijn er symbolisch zes walabapalen in de grond geslagen bij Weg naar Zee als startsein voor het Building with Nature project. Conservation International Suriname heeft het project dat geïnitieerd werd door Professor Sieuwnath Naipal van de Anton de Kom Universiteit geadopteerd en ondersteund.

Een initiële investering van USD 15,000 van het Friends of Green Suriname programma gaf Professor Naipal de kans om zijn gelijk te bewijzen rondom het project van waterdoorlatende dammen. “We moeten de natuur de ruimte geven om te bewegen. Samen met de natuur bouwen we hier een systeem waarin wij een plaats hebben; wij mogen de natuur zijn plaats niet ontnemen,” aldus de professor. De waterdoorlatende dammen bij Weg naar Zee moeten als het ware modder vangen. In de opgevangen modder worden mangrove plantjes teruggeplant. Doordat de wortels van deze plantjes de modder vasthouden, ontstaat er langzamerhand landaanwinst en hersteld de natuurlijke kustbescherming zich.

Donoren
Bij de kick-off van het project was ook Ernst Noorman, ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden aanwezig als hoofddonor van het Building with Nature project. De ambassadeur zei “in Nederland houden we van water. Een groot deel van onze bevolking woont zelfs in van de zee teruggewonnen gebieden, te weten polders. En ook wij hebben in Friesland zulke bouwwerken, oftewel kwelders, zoals hier door Professor Naipal gebouwd. Als ambassade ondersteunen we graag deze benadering.”

Namens Staatsolie Foundation for Community Development sprak Steven Alfaisi. Staatsolie is al vanaf de pilotfase betrokken geweest. Alfaisi bracht in herinnering dat toen zij de professor handmatig bezig zagen, het fonds bezorgd was of hij het werk ooit af zou krijgen. Staatsolie kwam daarom met een excavator en een airboat op de proppen om het werk te vergemakkelijken. Nu komt de foundation in met geld om de bouw van nog enkele waterdoorlatende dammen te Weg naar Zee mogelijk te maken.

Impacts
Pandit Bajnath van het bedevaartsoord te Weg naar Zee sprak namens de lokale gemeenschap en lokale landbouw en vissers cooperaties. “Wij zijn de groentemarkt van Suriname, hier bij Weg naar Zee. We zijn dan ook blij dat het project hier begonnen is, zodat we de groentemarkt kunnen blijven en wellicht kunnen uitgroeien tot de groentemarkt van het Caribisch gebied.”

Ramses Man, development and communications manager bij Conservation International Suriname bedankte de donoren voor hun steun. Met name de Friends of Green Suriname "die toch een leap of faith namen met het financieren van de pilotfase, puur op basis van geloof in Professor Naipal". Conservation International Suriname zal het bouwtraject in de komende maanden overzien, terwijl Professor Naipal en zijn team wederom de trekkers zijn van de bouw, de metingen, de mangrove beplantingen en het onderhoud. "We kunnen nog een paar extra logo's gebruiken op de banner, zodat we voldoende geld hebben om te blijven doen", aldus Professor Naipal.

Go back